13

Küstüm Oynamıyorum

| 30 Ocak 2009 Cuma

O 25 dakika konuştu, ben 12. Ayrıca siz masum insanları öldürüyorsunuz, o yüzden cezalısınız. Ben Kasımpaşalıyım, böyle konuşurum, beğenirseniz. Ya sev ya terk et. Bir de ben burayı İbo Show zannediyordum, yanlışlıkla gelmişim. Davos da neymiş. Ben Kasımpaşa'da bakkal açacaktım, yanlışlıkla başbakan oldum. Halbuki psikoloji, sosyoloji, hukuk, ekonomi, siyaset, kamu yönetimi filan bilmem. Onlar de neymiş. Pardon, diplomasi mi dediniz? Hatta Avrupa Birliği filan var değil mi, hah bildim şimdi. Ayrıca Yahudiler lanetli ırk, ben de Müslüman'ım, Yahudilerle arkadaşlık etmem. Küstüm oynamıyorum.
0

"Dünyada Sen" Ben? Biz?

| 27 Ocak 2009 Salı

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin yan etkinliklerinden biri bu sene çiçeği burnunda galerimiz Galeri Splendid'in ortaklığı ile yine bir başka çiçeği burnunda eğlence ve yeme-içme mekânımız Lokal Tünel'de. Bu üç ortak alternatif ve -kısmen- yeni mekânın (alanın) ortak bir noktada böyle farklı bir etkinlik için buluşması pek güzel olmuş.

!f İstanbul'un bu seneki buluşma noktalarından biri olan Lokal Tünel, daha önce Kaffehaus ve sonrasında Cihangir'in Leyla'sının Meyra olmasından sonra Tünel şubesiydi. Lokal'ın Mısır Apartmanı'ndaki mekânından sonra Cihangir'in kültür-sanat elitinin ve "entellektüel" -ironiyi anlamayan nesle aşina değiliz- kitlesinin Tünel'e taşınmasıyla burda da yeni bir mekâna ihtiyaç duyuldu sanırım. Zira Lokal'den sonra Kafe Pi'nin Tocc'u ve Tünel Bistro'yu alarak iki yeni şube açması da her ne kadar hedef kitleleri farklı olsa da pazarda yeni bir rakip anlamına geldi.

Beyoğlu'nun çiçeği burnunda galerilerinden Galeri Splendid ise festivalin bu seneki buluşma noktalarından Lokal Tünel'de farklı bir sergi düzenliyor. !f İstanbul'un bu seneki çıkış noktası olan "kendin yap" bu noktada devreye giriyor. Sergi, odağını toplumsal bakışlardan bireysel algılara çeviriyor ve böylece !f İstanbul seyircisini etrafında olan bitenle birleştirerek kendi içinde bir deneysellik ve içselleştirme yaşatmayı hedefliyor. Sergiye yollanacak afişlerin konusu "dünyada sen", son başvuru tarihi ise 7 Şubat Cumartesi saat 12.00.

Festival boyunca Lokal Tünel'de sergilenecek afişler ayrıca "gerilla marketing" yöntemi uygulanarak -seni seviyoruz marketing!- beklenmeyen yerlerde de karşımıza çıkabilir. Şimdiden heyecanlı bir sergi ve festival bizi bekliyor gibi.
0

Boykot Derken?

| 20 Ocak 2009 Salı
Boykot:
1 . Bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma.
2 . Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.

Şekil 1 A'da da görüldüğü gibi boykot, bir ülkeyle amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesmek olarak kabul edilebilir. Ancak bir ülkenin yönetiminin ve/veya askerinin yaptıklarından o ülkenin tüm insanlarını, kültürünü, sosyal hayatını sorumlu tutmak ne derece mantıklı ve tutarlıdır. Buna istinaden bir ülkenin eylemlerinden sorumlu tutulan kültür ve sanat mı olmalıdır? Kültür ve sanatın İsrail'in Gazze'yi bombalamasındaki etkisi, tepkisi, fikri, zikri nedir? İsrail'in Gazze'yi bombalamasının İsrail'li çocukların kitaplarıyla ilişkisi nedir? Bu bağlamda İstanbul Oyuncak Müzesi'nde sergilenecek olan İsrail'in çocuk kitaplarının boykot edilmesinin nedeni nedir? Ya da sualtı fotoğraflarının İsrail ve Gazze arasındaki sorunlarda ne gibi bir etkisi vardır? Bu nedenle sualtı fotoğraflarının sergilenmesini boykot etmek nedendir? Sorunlar ve sorular uzatılabilir, ancak Vasıf Kortun'un Resmi Görüş'te belirttiği gibi bir şeyleri boykot etmeli miyiz? Edersek niye etmeliyiz, nasıl etmeliyiz, hangi temellere dayandırmalıyız? Bence bir şekilde bir şeyleri boykot edeceksek bu diplomatik yollardan olmalı, işin içine kültür ve sanat katılmamalıdır.