0

Istanbul | Contemporary | Et cetera

| 29 Kasım 2009 Pazar
Contemporary Istanbul'un yeni projelerinden ve etkinliklerini yıl içine yayma kararından birkaç yazı önce bahsetmiştik. Bunların en yenisi ise "ice" -istanbul contemporary etc.- adını verdikleri kültür-sanat dergisi.Sanattan mimariye, tasarımdan modaya ve hatta "lifestyle" kategorisine giren her şeyin içinde yer alacağı ice, Contemporary Istanbul'un yeni ve yaratıcı ruhunu, Türkiye'nin sınırlarından çok öteye taşıyacak, çünkü dergi hem Türkçe hem de İngilizcce yayınlanacak. Bu derginin İstanbul'un bir marka kent olarak konumlandırılması yolunda doğru bir adım ve başarılı bir proje olmasını umuyorum...
0

Banane Mag & Building Present, Emel Kurhan Hosts, We'll Just "Mest"!!

|
İkinci evim Tünel'in arka sokaklarından birinde, pek de güzel bir cadde vardır, Serdar-ı Ekrem diye. O caddede pek sevdiğim arkadaşım Suat'ın oturması dışında, bir de Mavra, Building, Galata Şarküteri gibi güzel kafeler, dükkânlar yer alır, ki son zamanlarda bunlara Bahar Korçan'ın butiği de eklenmiştir. Bunlardan biri de pek sevdiğimiz sakin mekân Building'dir. Building'in yenileneceği haberlerini almıştık, vermiştik, ancak bu haberlerin içerisinde bir de sergi olacağını henüz duyurmamıştık. Dünya Atay, Gökay Çatak, Azra Deniz Okyay gibi isimlerin de içinde yer aldığı Banané, Building ile ortak bir sergi düzenlerse, bu sergiye Emel Kurhan ev sahipliği yaparsa, bir de yanında müzik ve içki olursa tadından yenmez bir Cuma akşamı aktivitesi olur.
2

"küçük prens"

|
Dünyanın en güzel kitabı Küçük Prens'in üç boyutlu (3D) versiyonu çıkmış. En kısa zamanda edinmeli, Küçük Prens bir kez de üç boyutlu olarak okunmalı ve kitabın içine daha farklı bir şekilde girilmeli.

0

KTM 2009 - Orhan Irmak Tasarım

|

“Markanın Kimliği: Ambalaj”

Kale Tasarım Merkezi tarafından gerçekleştirilen, tasarımın farklı disiplinlerinden profesyoneller ile üniversite öğrencilerinin bir araya geldiği KTM209 Buluşmaları’nın dördüncüsü Orhan Irmak Tasarım’la hayata geçiyor. 4 Aralık Cuma günü Kale Tasarım Merkezi’nde gerçekleşecek atölye çalışmasında, yakın zamanda Linens Arzu Kaprol Home Line için tasarladığı ambalaj tasarımıyla Pentawards ödülü kazanan Orhan Irmak Tasarım ile, marka ve ambalaj tasarım ilişkisi üzerine şaşırtıcı bir inceleme yaşanacak. Marka ve ürünlerin kabuk değiştirerek şekilleneceği atölye çalışmasına arzu ettiğiniz ambalajı da yanınızda getirmeyi unutmayın!

Ücretsiz olarak katılınabilecek atölye çalışmasının sonuçları Radikal Tasarım Gazetesi ile duyurulacak. Çalışmanın sonucunda katılımcılara “katılım belgesi” verilecek.

Detaylı bilgi için, 0212 311 75 68 – iletisim@kaletasarimmerkezi.com.
0

Tasarım Haritası

|
Son birkaç yıldır haritacılık merakımız çıktı.. Akbank Sanat'ın Çağdaş Sanat Haritası'nı burada duyurmuştuk. Daha sonra Cihangir Sanat Haritası, List'in Bienal'e özel hazırladığı İstanbul Kültür-Sanat Haritası, Mimar Sinan'daki Kent ve Sanat Sempozyumu'nda Sinan Niyazioğlu'nun üstünde durduğu "haritacılık" (mapping) alanında önemli gelişmeler. Bu gelişmelere bir yenisi de İstanbul Tasarım Merkezi tarafından eklendi. Aşağıda göreceğiniz İstanbul Tasarım Haritası, haritacılık merakımızın son örneklerinden.


2

Esquire / Aralık 2009

|







0

World Design Capital 2012 : Helsinki

|


Avrupa Kültür Başkenti tartışmaları bitmeden, Uluslararası Endüstriyel Tasarım Toplulukları Konseyi, "Açık Helsinki - Tasarımı Hayatın içine katmak" sloganıyla yarışan Helsinki'yi 2012 yılının Dünya Tasarım Başkenti ilan etti.

Daha fazla bilgi için : http://www.worlddesigncapital.com/news/releases/main71.htm
0

Bir bu eksikti!

|




"RTÜK'e yayın yasağı yetkisi veriliyor

RTÜK’e, radyo TV’ler için ‘’Yayın yasağı’’ yetkisi veriliyor. Mevcut yasada bu yetki sadece Başbakan ya da görevlendirdiği Bakanda bulunuyor. RTÜK tarafından hazırlanan ve hükümetin görüşüne sunulan yeni kanun tasarı taslağı ile RTÜK’e de, radyo ve TV’lerde ‘’Geçici olarak yayın yasağı’’ yetkisi veriliyor. Halen yürürlükte bulunan kanunda, bu yetki sadece Başbakan ya da görevlendirdiği Bakanda bulunuyor.

Yeni tasarı taslağında, mevcut durumda olduğu gibi, "Millî güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hâllerde yahut kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği Bakan, geçici yayın yasağı getirebilir" hükmü yer alıyor.

Ancak maddeye eklenen bir fıkra ile, RTÜK’e de yayın durdurma yetkisi veriliyor. Bu yeni hüküm ile "Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan hâller ile, toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda, Üst Kurulca yayının geçici olarak durdurulmasına karar verilebilir" ifadesi ekleniyor. Böylelikle RTÜK de yayın durdurabilecek."

0

Stella McCartney for Gap Kids!

|
Ünlü tasarımcılarla büyük markaların işbirliği devam ediyor. Sırada Stella McCartney ve GAP var. Şahsen şu an itibariyle çocuk olmak ve Stella McCartney tarafından giydirilmek istedim.


2

Penelope Cruz @ Nine

|
Pek sevdiğimiz Penelope, heyecanla beklediğimiz Nine filminin setinde, nasıl da zarif, nasıl da kibar, nasıl da masum. Kısacası, yerim.

0

Wishlist! Vol.3

|

0

YSL, bırak sen bu işi...

|


Yves Saint Laurent'in 2010 kreasyonunun ne kadar korkunç gözüktüğünü anlamak için yetecek üç fotoğraf. Pantolonların boylarına mı takılsam, insanları nasıl şişman göstereceğine mi, yoksa çuvala benzediğine mi, bilemedim.. Son zamanlarda gördüğüm en kötü kreasyon.
0

Borusan, Cem Yılmaz, Twitter : Bermuda Şeytan Üçgeni

| 26 Kasım 2009 Perşembe


Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası konuk şef projesine Twitter'ından duyurduğu Cem Yılmaz ile devam ediyor. 9 Şubat 2010'da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek bu özel konserde konuk şef olarak yer alacak Cem Yılmaz ile konuk şef projesinde bir ilke daha imza atılıyor ve konuk şeflerin katılımı ile düzenlenen konserin biletleri ilk defa satışa sunuluyor. Elbette ki bu konserin yardım amaçlı olduğununun altını da çizmemiz gerekiyor. Daha önce Ahmet Kocabıyık, Rahmi Koç ve Bülent Eczacıbaşı gibi iş dünyasının "ağır topları" tarafından yönetilen BİFO, bakalım bu sefer Cem Yılmaz ile neler yapacak..
0

Kara Kutu @ Galeri Non

|


"NON, 25 Kasım – 30 Aralık tarihleri arasında Gökçen Cabadan‘ın ‘Kara Kutu’ adlı solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

Kara kutu bize bir uçak kazasından kaza ile ilgili ipuçları verir. Kazadan tek geriye kalan şey belki de bu bilgidir. Bu analiz Freudyen bir süreçtir. Sözü geçen olayı, anı ve mekanı tanımlamak için geçmişteki ipuçlarını malzeme olarak kullanır.

Gökçen Cabadan resim yerleştirmelerinde belirli bir durumu en basit şekilde açıklamak için oluşturulmuş sağlık kitaplarını, örnek aile görsellerini ve hayvan temsillerini tekrar kurgular. Sanatçıya göre bu imajlar bedeni ve nesneleri mükemmelleştirerek bir prototip oluşturur.

Cabadan, bu temsilleri ve yansımaları metamorfozlaştırarak resim nesnelerine dönüştürür. Hızlandırılmış bir görselin boya katmanlarıyla çözümlenmesi ile hızının yavaşlatılması ve imajın bizi zorlamaya çalıştığı anlamının gücünü yitirmesi de söz konusudur.

İdealleştirilmiş görsellerin kendilerinin dışındakini ötekileştirmesi, bu uzay boşluğunda bizi durdukyere sınırlaması ve nereye ait olduğumuzu göstermesi sanatçıya göre kendimizi tanımamız için bir şanstır.

Çünkü boşlukta hiçbir anlamımız yokken bu sınırlar ile kendimizi bir mekanda hissederiz. Fakat, bu sınırların da boşlukta yüzdüğünü unutmassak özgürlüklerimiz elden kaçmayacaktır. Modern insanın, insanlık tarihinin “en iyi insanı” olma iddiasının çekirdek etkilerini, Cabadan’ın kişisel hikayesi ile çalışmalarında bir kazadan arta kalan ipuçları olarak görebiliriz."

0

Merhamet Melankolisi @ Siemens Sanat

|
"Başka bedenlerde tanık olunan acıdan duyulan korku, kalplere merhamet verir..."


0

Contemporary İstanbul : The New Art Destination

|


Eylül'den beri içimiz dışımız çağdaş sanat oldu. Ha bunu elbet bir şikayet unsuru olarak söylemiyorum. Elbet ki bu durumdan yeterince memnunuz. Bir sergiden öbürüne koşarken, aynı akşama koyulan açılışlar ve iki hafta süren ve gezmeyi imkânsız kılan sergilerden sonra, Contemporary İstanbul bizi yine bir araya getiriyor.

Lokasyon uzaklığı ve okul/iş yoğunluğu nedeniyle bu sene kaçırdığım Artist'e üzülürken, Contemporary İstanbul barındırığı galeriler, sanatçılar, bilimum partiler ve etkinlikler ile beni kendime getirdi. Zira Akbank Private Banking'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Contemporary İstanbul'da yok yok. Her güne birkaç kokteyl, parti, konferans, dinleti ve konferans koyan sevgili Contemporary İstanbul ekibi yine bir elimizde Moleskine, diğerinde içki kadehi bizi ordan oraya sürükleyecek gibi gözüküyorlar. Bir şikayetimiz yok pek tabii. Ayda yılda bir -hatta yılda sadece 4 gün- olan bir etkinlik için bu kadar yorulmaya ve koşturmacaya değer.

Contemporary İstanbul'un bu sene başlattığı ve artık yıl içine yayma kararı aldığı özel projelerin ve etkinliklerin ilkini daha önce burda duyurmuştum. Alexander Berg'in One Shot'ını da İstanbul Metrosu'nda heyecanla bekleyerek izlemiştik. Bu özel projeler ve yan etkinliklerle Contemporary İstanbul, kültür-sanat yaşamımıza yeni bir soluk getirmekle kalmıyor, birçok yurtdışı menşeili galeriyi ve sanatçıyı da ayağımıza kadar getiriyor. Eylül ayında Bienal ile başlayan çağdaş sanat heyecanımız Aralık ayında Contemporary İstanbul ile doruk noktasına ulaşıyor.

Contemporary İstanbul'un bu yılki en merak edilen bölümleri, benim için hiç şüphesiz Yeni Ufuklar'ın bu seneki konuğu Suriye ve Rumeli Salonu'nun Art from Berlin köşesi. Bunun dışında Hasan Bülent Kahraman ve Başak Şenova gibi isimlerin konferansları CI Dialogues kapsamında dinlenmeli.

Son yıllarda Bienal'in ve birçok müzenin çocuklar için düzenlediği sanat turları, özel projeler ve atölyeler Contemporary İstanbul'da da unutulmamış. Akbank Private Banking sponsorluğunda çocuklar için ayrılan bir alanda boyama ve kolaj yapacak olan çocuklar -ki her an aralarına katılabilirim- ayrıca özel rehberlerle bir sergi turuna da katılacaklar. Üstüne üstlük bir de Akbank Private Banking'in hazırladığı sanat tarihi kitabı da hediye edilecek. Bu zamanda çocuk olmak varmış..

Sonuç olarak heyecanla beklediğimiz Contemporary İstanbul, bu sene de bizi fazlasıyla tatmin edecek gibi gözüküyor.
0

Perşembe Konuşmaları : Pera Müzesi

|
0

Kafe Pi ve Çağdaş Sanat : Kurumsal Sosyal İçicilik

|


Gün geçmiyor ki yeni bir sanat inisiyatifi/kollektifi/grubu kurulmasın, bir galeri açılmasın, bir sergi düzenlenmesin.. İstanbul'un çağdaş sanat dünyasına ben bile yetişmekte zorlanıyorum. Zira her gün bir sergi açılışı, bir kokteyl, bir mekân açılışı derken sosyal hayatlarımız açmaza giriyor. Eylül başından beri Bienal sayesinde hayatımıza renk katan bütün galeriler ve sergiler biraz durağanlaştı, sakinleşti derken, sanatla alakası olmadığını düşündüğün(m)üz yerler ortaya sergi haberleriyle çıkar oldu.

Bir süredir amip gibi çoğaldığını fark ettiğimiz Kafe Pi'ler, Küçük Beyoğlu ve Asmalımescit Kafe Pi şubeleriyle yetinmeyip, iki tane Balkan Festivali, bir tanesi santralistanbul'da olmak üzere birkaç tane konser düzenliyip, sponsorluk alanında çoktan faaliyete geçmişlerdi. Ne var ki çağdaş sanatın İstanbul'da son birkaç yıldır bu kadar gelişmesi onların da gözünden kaçmamış ve en eski Kafe Pi olan Kafe Pi Taksim Rock Bar'ın giderek azalan müşteri sayısını da bir nebze olsun tekrar arttırabilmek için çağdaş sanattan yararlanmaya karar vermişler. Pek de yerinde bir karar olmuş.

Sevgili arkadaşım Çağla Mısırlı'nın "SIZ'In -i hali" sergisi de işte bu yerinde karar sonucu Kafe Pi'nin Taksim Rock Bar'da 4 Ocak 2010 tarihine kadar ziyarete açık. Açılış kokteyli ise 4 Aralık'ta 18.00'de. Sosyal hayat haritamıza bir iğne daha takalım.
0

Kaçak @ Bronx Pi Sahne!

| 23 Kasım 2009 Pazartesi


Pek sevgili kuzenim Ali seval ve arkadaşları Övünç Dan, Tuncay Mağden, Hüseyin Can ve Burak Ersoy tarafından oluşan Kaçak, İstanbul'da yıllardır birçok festivalde ve mekânda sahne almış, Esin İris ile beraber söyledikleri "Slogan Yok" adlı şarkılarının klipleri birkaç aydır MTV'de dönen, şarkıları artık sevenleri tarafından ezberlenmiş, Ekşi Sözlük'te sayfalarca yorum almış bir grup.. Ancak albümleri henüz piyasaya çıkıyor. Silahlı&Tehlikeli isimli albümün lansmanı da 25 Kasım Çarşamba akşamı Bronx Pi Sahne'de. Ayrıca sahneye Hande Yener, Aylin Aslım ve Esin İris gibi isimler de çıkacak!!!
0

Wine Rocks!

| 20 Kasım 2009 Cuma
Hafif Müzik'ten bir resim:



Özellikle Woodstock'lu olan son şişe tam koleksiyon şişesi, şahane!
0

H&M'den iki örnek..

|
H&M'in yeni sezonundan iki örnek. Renkler, kombinasyon ve uyum çok güzel. Artık gelse de giysek derim yine ben.


0

I (L) Adidas!

|
1
|
Jean-Charles de Castelbajac'ın tüm seçkisine pek sevgili arkadaşımın pek sevgili blogundan bakabilirsiniz.




2

Wishlist! Vol.2

|
Bana bu legolu saati alanın kırk yıl kölesi olurum. Evet.

0

Biraz da mimari hakkında konuşacak olursak!

|
Abu Dhabi F1 Pisti:



Melbourne Tiyatrosu:

0

Hansel & Gretel for Vogue from Annie Leibovitz

|
Hansel & Gretel masalı Vogue için Annie Leibovitz tarafından tekrar yorumlanırsa, işin içine bir de Lady gaga girerse ne olur. Buyrun bakınız:







0

Barbie, Lego ve Ben!

| 18 Kasım 2009 Çarşamba
Çocukluğumun baş tacı Lego'lar, ve tabii ki bir erkek olsam da her zaman için iki kız kardeşe sahip olmanın getirdiği bir zorunluluk olarak hayatıma renk katan Barbie'ler, 50 yıllık yolculukları ile tekrar hayatımda, Forum İstanbul'da. Bu bahane ile hem Forun İstanbul ziyaret edilecek, hem de bir The Partners etkinliği görülmüş olucak.

0

iade-i ziyaret @ Depo

| 16 Kasım 2009 Pazartesi
0

İstanbul'un Mimari Çirkinlikleri

|
Melkan Tabanlıoğlu'ya göre İstanbul'un en çirkin mimari yapıları. "Altına imzamı atarım." dedirten türden..

1) İstanbul Otogar-Esenler



2) Flash TV binası-Tepebaşı



3) TRT binası-Tepebaşı



4) Park Otel-Gümüşsuyu



5) Süzer Plaza-Dolmabahçe