Paranoyak Ebeveynler, GPS'in getirdikleri ve zavallı çocuklar!

| 8 Nisan 2010 Perşembe


Devir değişti. Ben ilkokul 5. sınıfta kendi başıma evden Caddebostan'daki Balıkadamlar Spor Kulübüne yüzmeye gider, ordan çıkar Bağdat Caddesi'nde tek başıma gezer, yemek yer ve alışveriş yapardım. -Bittabii o zaman için yaptığım alışverişin dergi, kitap, kaset ve şeker-çikolata olması normal- Hele ablam, 5. sınıfı bitirdiğinde Beyoğlu'nda St. Pulcherie'ye başlamış ve daha o yaşta sabah Sütiş'te vs. kahvaltı yapardı. Ancak günümüzde 11 yaşındaki bir çocuğun tek başına Cadde'de dolanması veya Beyoğlu'na gitmesi pek mümkün değil sanırım. Zira 17 yaşındaki kardeşimin Cadde'ye 10 dakika uzaklıktaki evine dönme saati 7!

Turkcell'in günümüz paranoyasında ve takipçilik uzmanlığındaki ebeveynler için geliştirdiği ve NUM8 adını verdiği bu cihazlar çocuklara sanki birer oyuncakmışçasına sunulmakta ve çocukların her an nerede olduklarını saptamaktaymış. Ayrıca "kesilemeyen ve çıkartılamayan bir çelik kayışa sahip" bu cihaz kolda alerji, yara vs. yapsa, çocuğun vücuduna radyasyon yaysa, veya canını acıtsa hiç umrumuzda değil, o kesilemez ve çıkartılamaz. Hadi diyelim bu cihaz çok yararlı, çocuğunu alışveriş merkezinde kaybeden anneler (!) için ideal, peki bu cihazı kullanan çocuğun yaşı kaç olacaktır? Gördüğüm üzere en klişe pembe ve mavi renkleri seçilen cihazın bu modelleri 0-3 yaş arası ise, siyah olanı daha büyükler için midir? Eğer öyleyse bu özel hayata müdahele değil midir? Ya da ben bu cihazı sevgilime doğumgünü hediyesi olarak almak istesem olay nasıl bir boyuta döner?

"Çocukları, tanımlanan güvenli alanın dışına çıktığında SMS veya e-posta ile uyarılan ebeveynler güvenlik kilidi ile saati çıkartabiliyorlarken, saat kontrol dışı bir şekilde çıkartılırsa, bir uyarı mesajıyla karşılaşıyorlar." Tanımlanan güvenlik alanı nedir? Bunu kim tanımlar, neye göre güvenlidir? Çocuklara yönelik bu kuşku, işkil, paranoya ve güvensizlik nedir? Bu saatle büyüyen çocukların psikolojileri ne olacaktır?

Akla bu ve bunlar gibi birçok soru gelse de görünen o ki, Turkcell ve kuşku-işkil-paranoya üçlüsü elele vermiş.

5 yorum:

Gizem Erbirer dedi ki...

öyle düşünme çocukların artık patır patır kaçırıldığını düşün

Unknown dedi ki...

Cık, öyle düşünemem. Annem de aynı şeyi söyledi.

Gizem Erbirer dedi ki...

anne ya da abla olsaydın anlardın

Gizem Erbirer dedi ki...

anne ya da abla olsan anlardın

Unknown dedi ki...

Cık.