Olacak @ DEPO

| 13 Temmuz 2010 Salı


Olacak
Mathilde ter Hejine ve Kartal Kadın Ürünleri Pazarı tarafından hazırlanan bir proje

Açılış: 14 Temmuz Çarşamba - 18:00 (Saat 19:00’da Monika Bulanda ‘Snake Power’ adlı şarkısını söyleyecek)

Kurallara karşı çıkan medya enstalasyonları ile uluslararası düzeyde tanınan Mathilde ter Heijne, İstanbul'da Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi İstanbul Misafirleri Programı’nda kaldığı süre içerisinde geliştirdiği en son projesini sunuyor.

Kadının toplum içindeki imajını araştırmaya yönelik ilgisi sanatçıyı organizasyonu kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve Kartal Belediyesi tarafından yapılan ve geçtiğimiz günlerde Kartal'da açılan, bölgedeki kadınların el emeği ürünlerini sattıkları 'Kadın Ürünleri Pazarı'na çekti. Ter Heijne, bütün kadınlara bir kumaş parçası vererek becerilerini bu kumaşa aktarmalarını, hayallerini, umutlarını ve hüsranlarını ifade etmelerini istedi. Her bir kumaş parçası bir yılanın bedeninin bir parçasını oluşturacaktı.

Hıristiyan kültüründe yılan, kadının ikincil konumunun sembolüdür. Ter Heijne tam da bu nedenle yılanı Kartallı kadınlar için bir güçlendirme sembolü olarak seçmiştir. Kartallı kadınlar başlangıçta bu davete biraz şüpheci yaklaşsalar da, bu yılanın bir araya gelmelerini, birbirlerini desteklemelerini ve yardımlaşmalarını sembolize ettiğini anlamaya başladıklarında katılmak isteyenlerin sayısı arttı. Şu anda yılan yaklaşık 25 metre uzunluğa erişti.

Kartallı kadınlar 18 Haziran'da Kartal'da buluşup tren ve vapur yoluyla Beyoğlu'na geçtiler ve yılanın sergileneceği DEPO'ya kadar yürüdüler.

Ter Heijne kadınlara kendileri hakkında birçok soru sordu. Yanıtları rap yorumcusu müzisyen Monika Bulanda tarafından yılanlı yürüyüşe akustik olarak eşlik eden 'Olacak / Snake Power' isimli bir rap şarkısına dönüştürüldü. Yılan ve şarkı 14-24 tarihleri arasında DEPO’da sergilenecek.

0 yorum: