One Shot Istanbul, Again!

| 8 Eylül 2009 Salı


Pek sevgili İsveç doğumlu NYC bazlı, ortaya karışık fotoğrafçımız Alexander Berg, daha önce Beyoğlu Rumeli Han'da gerçekleştirdiği One Shot İstanbul projesini bu sefer Contemporary Istanbul'un "11. Uluslararası İstanbul Bienali onuruna" özel bir etkinliği olarak 17 Eylül - 25 Ekim tarihleri arasında İstanbul Taksim metrosunda gerçekleştiriyor. Heyecanla bekliyoruz.

ONE SHOT halkla işbirliği içinde gerçekleştirilen bir portre fotoğraf projesidir. Serinin her resmi sadece tek bir film, tek bir an, tek bir çekim kullanılarak oluşturuluyor.

ONE SHOT, Alexander Berg'e hem 2003 hem de 2006 senelerinde açık stüdyo oluşturması için mekan sağlanan New York City'de Times Meydanında başlamıştır. ONE SHOT projesi dahilinde, Berg sokaktan geçen insanları, ücret vermeden, büyük boy profesyonel fotoğraf makineleriyle portre fotoğraf çektirmeye davet etmiştir. New York'ta iki aydan kısa bir süre içerisinde 850'den fazla portre üretildi ve bu eserler Whitney Müzesine fon bulmak amacıyla Madison Avenue'daki DKNY'de gerçekleştirilen kişisel sergide gösterilmiştir.

Bu projenin akabinde Berg, 2007 Dangdai Uluslararası Sanat Festivalinde ONE SHOT ile yer alması için Pekin'e davet edildi. Paris-Pekin Fotoğraf Galerisinde geçirdiği zaman zarfında Berg hem ONE SHOT NEW YORK projesinden eserler sergiledi hem de Pekin'deki Old Factory 798 Sanat Bölgesinde 370'in üzerinde portre çekimi tamamladı. Galeri, Berg'in ONE SHOT PEKIN projesi için bir sergi katalogu da yayınladı.

Berg ONE SHOT çerçevesinde fotoğrafı çekilen bireylerin projeye aktif katılımını destekler. Ortak vizyonlarını gerçekleştirmek için gerekli içerik, ortam ve ışıklandırma hakkında konuşurlar ve bu ortak çalışma Berg'e fotoğrafladığı kişiyle gerçekten "tanışma" fırsatı sağlayarak, onun varlığını tek bir anda, tek bir karede yakalama yolunu bulmasına yardım eder. Fotoğrafçılar genelde tek bir resim için birçok sayıda makara harcar ya da sayısız dijital çekim yapar. Sadece tek bir kare çekileceğini bilmek, stüdyoda Berg ve birlikte çalıştığı kişi için daha yüksek bir farkındalık oluşturur, aralarındaki bağı kuvvetlendirir ve sonuçta odada gerçek varlığın açığa çıkmasını sağlar. ONE SHOT bu varlığı arar hatta varlığın aslında ne olduğunu sorgular ve aynı anda hem az rastlanır hem dürüst hem de taze olan bir samimiyet ve dolaysızlık içeren resimlerde varlığı yakalar.

Berg, ONE SHOT projesi serisi kapsamında üçüncü bir şehir olarak uzun araştırma sürecinin ardından, ilk iki şehrin başlattığı hikayeyi mükemmel tamamladığı düşüncesiyle İstanbul'u seçti. Portrelerle birlikte Berg, imajların sadece eşsiz bireyleri yansıtmadığını aynı zamanda bir araya geldiklerinde şehrin yüzünü oluşturduklarını gördü.

Contemporary Istanbul Özel Projeleri kapsamında Berg, ONE SHOT ISTANBUL projesini 350 kişinin katılımıyla Ocak 2009'da tamamlamıştır. Portreler, Istanbul Bienali'ne paralel etkinlikler kapsamında Taksim Metrosu Yürüyen Bantlar Katında sergilenecektir.

0 yorum: