Fotoğrafçılık Modası, Moda Fotoğrafçılığı

| 21 Ekim 2009 Çarşamba


"Murat Germen ve Orhan Cem Çetin’in birlikte gerçekleştirdikleri Çağdaş Fotoğraf Serileri söyleşi dizisinin bu ayki konusu, moda fotoğrafıyla sanatın ilişkisi.

Genel anlamda bilindiğinin aksine, iş akışı içinde fotoğrafçının yaratıcı kararlar alamadığı, kendisine verilen ayrıntılı tanımlar içinde mesleğini icra ettiği reklam fotoğrafçılığının bir dalı olan moda fotoğrafçılığı, görsel dünyamızda doğası gereği hayli çekici görüntülerle yerini alıyor. Kendisi de “görünüşe” dair olan moda endüstrisinin tüketiciye kendisini hatırlatmak ve güncel trendleri dayatmak için kullandığı moda fotoğrafları, çoğu kez giyimin kendisinden ziyade temsil ettiği yaşam tarzını sunduğu, insan görüntüleri içerdiği ve bir başka ürün fotoğrafına kıyasla çekim öncesinde tarif edilmesi zor olduğundan, fotoğrafçının az da olsa inisiyatif kullanabildiği, fark yaratabildiği bir alan. Yine de, reklamverenin çizdiği üslup genelde baskın olmak zorunda.

Az sayıda fotoğrafçı, yaratıcılığının önündeki bu temel engeli aşarak kişisel üslubunu reklamverenin üslubunun önüne geçirebiliyor, fotoğrafların altındaki imza bir bakışta tanınabiliyor. Görüntüler kişiselleştikçe, çalışma ticari olduğu halde, ortaya çıkan iş sanat fotoğrafı tanımına yaklaşıyor, fotoğrafçının kişisel işleri ile ticari işleri ayırt edilemez oluyor.

Söyleşinin odağında, işte bu çizgiyi aşabilen Irving Penn, David LaChapelle, Juergen Teller, Terry Richardson gibi ünlü fotoğrafçıların çalışmaları olacak, moda fotoğrafçılığı bu çerçeve içinde tartışmaya açılacak.

Tarih: 24 Ekim 2009 Cumartesi, 16:00
Yer: İstanbul Modern Sinema Salonu

Etkinlik ücretsizdir."

0 yorum: