Haluk Akakçe @ Galerist

| 24 Aralık 2009 Perşembe


HALUK AKAKÇE

‘Masallar Gerçek Olabilir, Sizin de Başınıza Gelebilir’

‘Fairy Tales Can Come True, It Can Happen to You’

26 Aralık 2009 – 30 Ocak 2010

GALERIST / TOPHANE: Firuzağa Mahallesi, Yeni Çarşı Cad. Strongilo Apt. No:23/1, Beyoğlu, İstanbul

Açılış: (Cumartesi) 26 Aralık / 19.00 – 21.00

"Galerist, çalışmalarını New York’ta sürdüren sanatçı Haluk Akakçe’nin (d.1970, Ankara) İstanbul şehrinden topladığı mobil bilet bayileri ve bunların üzerine sıkıştırılmış milli piyango biletlerini kullanarak oluşturduğu ‘Masallar Gerçek Olabilir, Sizin de Başınıza Gelebilir.’ isimli enstelasyonu ile ‘Talih Kuşu’ başlıklı son resmini 26 Aralık – 30 Ocak tarihleri arasında Galerist / Tophane’de sergilemeye hazırlanıyor.

Yarattığı kendine has görsel lisan aracılığıyla izleyicilerini yeni dünyalara sürükleyen sanatçı, ilk kez ‘Masallar Gerçek Olabilir, Sizin de Başınıza Gelebilir’ isimli işiyle dış dünyadan bir objeyi iç dünyasına dahil ediyor. Kolektif hafızada yer edinmiş olan milli piyango bilet tekerlekleri, çoğu kez resimlerinde şans, beklenti, sürpriz, olasılık gibi kavramları sorgulayan Akakçe tarafından öznelleştiriliyor, kabuk değiştiriyor ve resimle kamuflaj ediliyor.

‘Masallar Gerçek Olabilir, Sizin de Başınıza Gelebilir’ yerleştirmesine, ‘Talih Kuşu’ isimli son resmi eşlik ediyor. Formların iç içe geçtiği kompozisyonlarıyla resim ve videolarında her zaman sürpriz unsurunu barındıran Akakçe’nin bu resmi, insanoğlunda varolan beklenti ve umut duygularını eserin içine taşıyor.

'Türkiye'nin En Şanslı Adamı'

Resmin üzerine yerleştirilen rakamlar serisi, “Türkiye’nin en şanslı adamı” olarak adlandırılan, ‘Kaybetme Kabiliyeti’ belgeselinin kahramanı, üç kez büyük ikramiye sahibi ve sayısız kez milli piyango talihlisi olan ‘Mustafa Amca’nın (Savgan) seçtiği yılbaşı milli piyango biletinin sayıları. Tesadüfler sonucu Mustafa Amca ile hayatı kesişen Akakçe, sanat eserlerine sahip olmanın bir keşif sürecine dönüştüğü ve hatta bir yatırım aracı olarak nitelendirildiği günümüz dünyasında ‘talihli’ olma ve ‘büyük ikramiyeyi vurma’ olgularını gerçek ve kavramsal anlamlarıyla sorguluyor. Resmin sahibi, aynı zamanda bu özel bilete de sahip olacak.

Sergi, Akakçe’nin 2007 yılında Creative Time için yapmış olduğu ve Las Vegas’ta 1 mil uzunluğunda, dünyanın en büyük LED ekranında gösterime sunulan “Sky is the Limit” isimli video projeksiyon eserinin bir nevi devam niteliğini taşıyor. Las Vegas’ta, beklentiler üzerine yaratılan dünyanın, soyut formlarla tasvir edildiği bu video projeksiyonunun ardından, ‘Masallar Gerçek Olabilir, Sizin de Başınıza Gelebilir.’ ile Akakçe, aynı kavramları bu defa bu kültür ve mekana ait araç ve işaretleri özgün resim diliyle birleştirerek betimliyor.

Akakçe; eser, sanatçı ve koleksiyoner üçgenindeki yatırım ve beklenti kavramları üzerinde düşündürüyor. Çağdaş sanatın giderek değerlendiği bir piyasada eserlerin değerleri ve kalıcılıkları ile ilgili sorular soruyor. ‘Talih Kuşu’nda yer alan Mustafa Amca’nın bileti kazanmazsa resim değerini kaybeder mi? Bilet kazanırsa resim de kazanmış olur mu?

Sanatçı Hakkında:

Haluk Akakçe, Bilkent Üniversitesi’ndeki iç mimarlık eğitiminin ardından Londra’daki Royal College of Art ve Chicago’daki the School of the Art Institute of Chicago’dan lisansüstü derecesi aldı. Akakçe, aralarında Whitney Museum of American Art (New York), Museum für Gegenwartskunst (Basel), Tate Britain (Londra), Kunstwerke (Berlin) ve PS-1 Contemporary Art Center (New York)’ın da bulunduğu önemli sanat kurumlarında sergiler açmıştır.

Haluk Akakçe, Şubat 2010’da Londra’da yer alan Alison Jacques Gallery’de ve 2010 sonbaharında Viyana’nın önde gelen çağdaş sanat galerisi Christina König Galerie’de yer alacak kişisel sergileri için hazırlanıyor."

0 yorum: