Aslı Çavuşoğlu @ Non

| 10 Ocak 2010 Pazar



"NON, 12 Ocak – 13 Şubat tarihleri arasında Aslı Çavuşoğlu‘nun ilk solo sergisi Dünyayı Nasıl Dolaştım‘a ev sahipliği yapıyor.

Locus Solus’un yazarı Raymond Roussel pek çok ülkeye yaptığı yolculukta, otel odasından dışarı çıkmaz, bulunduğu ülke hakkında yazılmış kitapları okurmuş. Örneğin, Mısır’a yaptığı bir yolculukta, yine bu alışkanlığını tekrarlayarak Kahire Baharat Çarşısı üzerine yazılmış yüz yıl öncesinden kalma bir kitabı okumuş. Sonra da faytonla Çarşı’dan geçerken artık belirgin bir değişim geçirmiş çarşıyı görmeyip, okuduklarının klişe tekrarlarını geçirmiş notlarına:

“Baharat kokularına bulanmış havanın yüzünüze çarptığı çarşıdan geçerken, bembeyaz sarıkları tenlerinin rengiyle kontrast oluşturan adamlar sizi içinde binbir çeşit dükkânlarının içine çekmeye çalışır.”

Ancak, Roussel’in yolculuğunu gerçekleştirdiği yıl, birkaç ay önce çıkan bir yangın yüzünden çarşıdaki dükkânların pek çoğu zarar gördüğünden, hemen hepsi tadilattaymış. Ayrıca o dönemde giyilen sarıklar beyaz değil sarımsı bir krem rengindeymiş.

Bu durumda Raymond Roussel acaba gerçekten de Mısır’da bulunmuş mudur?

Gustave Flaubert ise doğma büyüme Normandiyalı’dır ve Normandiya’ya duyduğu nefret yüzünden Doğu’ya uzun bir yolculuğa çıkar. Döndüğünde başladığı Madame Bovary’de Mısır ya da Cezayir’i değil de Normandiya’yı yazar.

Ne de olsa bir yerde bulunmanın belki de en iyi yolu orada olmamaktır.

Aslı Çavuşoğlu’nun Dünyayı Nasıl Dolaştım isimli sergisi Roussel, Bruce Chatwin ve pek çok başka örnekten yola çıkarak bir yerde bulunma, seyahat etme kavramlarını sorguluyor."

2 yorum:

6 6 dedi ki...

Bu sergi de kaçırılmamalı.

Unknown dedi ki...

Aynen aynen, çok ilginç..