Cem Dinlenmiş @ x-ist

| 17 Şubat 2010 Çarşamba


"DAHİLİYE"

"Cem Dinlenmiş, 18 Şubat – 13 Mart 2010 tarihleri arasında x-ist’te gerçekleşecek olan ilk kişisel sergisi “Dahiliye” de, yüzeysel resim normlarını bozarak Kesişme III (2008)'de gördüğümüz, parçalardan bütüne giden çalışmalarındaki biçimsel kurguyu üçüncü boyuta taşıyor.

Güncel sanat çerçevesinin bilindik yollarının dışında bir yaklaşımla üretmeyi sürdüren genç sanatçı, 2006 yılından bu yana yayınlanan Penguen dergisindeki “Her Şey Olur” adlı köşesinde gündemdeki olayları muhalif, absürt ve alaycı bir şekilde birbiriyle ilişkilendirmekte. İmzası haline gelen tiplemeleri ile ayrıksı renk ve çizgi dünyasıyla tanınan karikatürlerindeki çok parçalı bütünlük, “Dahiliye”de yer alan ahşap üzerine resimlerindeki biçimsel dünyanın niteliklerinden biri.

Çark Serisinde yer alan “Yolculuk” ve “Heyheyler” adlı yapıtlarında, izleyiciyi oyuna davet eden sanatçı, aynı resmin içinde değişik sekanslar yaratıyor. Dinlenmiş’in hikaye anlatımını zenginleştiren diğer icatları arasında yüz imgelerini iç bükey ve dış bükey formlarda şekillendirmesi ve türlü algısal oyunlar ve şaşırtmacaların yer verildiği üç boyutlu resimleri var. İnsani ve toplumsal durumların minyatürü andıran kaotik ve panoramik sahnelerle anlatıldığı yapıtlarda üçüncü boyut, resimlerin duvara asılarak sergilenecek olmalarına atıfta bulunularak mekanla birlikte düşünülmesinden de kaynaklanıyor.

Kısaca Cem Dinlenmiş, sosyal, gündelik ve gündeme dair çoğu konuya “dahil olarak” yakaladığı sonsuz ayrıntıları bize sunarken kavramlar dahil, sıradanlaşmış şeylere çok farklı açılardan bakılabileceğini hatırlatmaya devam ediyor."


Contemporary İstanbul'da Cem Dinlenmiş'in sergideki bir kısım işlerini görmüş biri olarak söylüyorum, kesinlikle kaçırılmaması gereken bir sergi!

0 yorum: