Balat'a Neler Oluyor? Opal de neymiş?

| 5 Nisan 2010 Pazartesi


Gün geçmiyor ki bir yerlerde küçük bir galeri açılmasın, bu galerinin sergi davetiyesi e-posta kutumuza düşmesin. Ancak bu aralar elime ulaşan en farklı ve merak uyandırıcı sergi daveti adını ilk defa duyduğum Opal Çağdaş Sanat Merkezi'nden geldi. Riva Vakfı'nın Balat'ta açtığı Opal Çağdaş Sanat Merkezi, çağdaş sanat, tasarım, performans ve diğer etkinlikler için çok amaçlı bir merkez. OPAL , Daniel Garcia Andujar’ın "Postkapital Arşivi 1989-2001" adlı sergisiyle 21 Nisan 2010’da açılıyor. Bu açılışa elbette ki 19.00'da başlayacak olan bir kokteyle eşlik ediyor. Bütün yeni galerilerin Tünel-Tophane arasında konumlandığı şu günlerde Balat'ta böyle bir hareketlilik görmek oldukça güzel. Daha önce de söylediğim gibi "Balat yeni Tünel olabilir mi?" Bu bir süreç ve bu süreçte bunu göreceğiz.

Daniel Garcia Andujar'ın sergisine gelecek olursak,
"sergi, bir multimedya enstalasyonu ve açık veri tabanı olarak tasarlanmıştır ve sanatçının geçtiğimiz 10 yıl içinde İnternet’ten derlediği 250.000’in üzerinde metin, işitsel dosya ve video gibi belgelerden oluşan dijital bir arşivdir. “Postkapital” son 20 yılda dünya genelinde toplumsal, politik, ekonomik ve kültürel değişiklikleri 1989 Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve 11 Eylül 2001 saldırıları gibi iki önemli tarihi olay ekseninde ele alır. Daniel Garcia Andujar, Postkapital Arşivi 1989-2001 projesiyle, bilginin yorumuna dayanan “şebekeleşmiş (networked) arşivler”e dikkat çeker."


Ayrıca bu serginin, içinde Daniel Garcia Andujar'ın yanında, Opal'in küratörlüğünü gerçekleştiren, Nomad ve 53. Venedik Bienali sayesinde yakından tanıdığımız Başak Şenova, bizatihi öğretmenim olmak dışında, yazdığı yazılar, attığı "tweet"ler ile gönlümde taht kuran Özgür Uçkan, !f İstanbul'un Kısa Filmlerden Sorumlu Devlet Bakanı statüsündeki Orton Akıncı ve Oliver Ressler, Erhan Muratoğlu ve Ayşe Görür gibi isimlerin metin ve röportajlarından oluşan bir kitapçık bonusu da vardır.

0 yorum: