Arkitera'dan Açık Kapı Festivali!

| 20 Mayıs 2010 Perşembe
Severek izlediğimiz ve her türlü oluşumunu, etkinliğini, programını, ürününü, servisini heyecanla izlediğimiz Arkitera Mimarlık Merkezi İstanbul 2010'un da desteğiyle Açık Kapı Festivali diye bir mimarlık festivali düzenliyor. Bu festivalin en önemli özelliği önlerinden yüzlerce kez geçtiğimiz ancak içlerine hiç girmediğimiz/giremediğimiz muhteşem mimari yapıların bu sefer içlerini, tarihleri ve mimarilerini de dinleyerek göreceğiz. Bu yapıların arasında kısa süre önce İKSV tarafından restore edilerek hayatımıza giren Deniz Palas, Borusan Kültür Sanat'ın yeni kültür-sanat merkezi Borusan Müzik Evi, İstanbul 2010'un Atlas Pasajı'ndaki merkezi, Süreyya Operası gibi kültür-sanat merkezleri, okullar ve diğer önemli tarihi mekânlar var. Arkitera'nın özel turları mutlaka takip edilmeli, bu festival kaçırılmamalı!


"İstanbul’un kapalı kapıları Açık Kapı Festivali ile
halka açılıyor

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin organize ettiği ve BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın desteklediği Açık Kapı Festivali, 22-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Festivalle birlikte, İstanbullulara yaşadıkları kentin kültürel ve mimari dokusunu daha yakından hissetmeleri için önemli bir fırsat sunuluyor.

Açık Kapı Festivali’nin gerçekleşeceği 22-30 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul’da olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan ya da ziyaret için özel izin alınması gereken tarihi ve mimari öneme sahip bina ve mekanlar halkın erişimine açılıyor. Londra’da her yıl bir haftasonu boyunca düzenlenen ve genellikle halka açık olmayan ilginç binalara giriş imkanı sağlayan Open House Festivali ile aynı amaç doğrultusunda hazırlanan Açık Kapı Festivali ile halkın kentteki binalara ve mimari değerlere ilgisinin artırılması amaçlanıyor.

Heybeliada Ruhban Okulu da açılıyor!
Festival kapsamında ziyaret edilebilecek yerler arasında Camialtı Tersanesi, Fener Rum Patrikhanesi, Ahırkapı Feneri, Deniz Palas, Selimiye Kışlası, Haydarpaşa Garı, SSK Zeyrek Binası, Yenikapı Marmaray Kazıları, Alman Konsolosluğu, Karaköy Yolcu Terminali ve Heybeliada Ruhban Okulu gibi İstanbulluların her gün önünden geçtiği ancak belki de hiçbir zaman içine girme fırsatı bulamadığı önemli yapılar bulunuyor.

İstanbul 2010 Ajansı’nın gönüllü kadrosunda yer alan üniversite öğrencilerinin de aktif olarak çalışacakları Açık Kapı Festivali süresince, belirlenen yapılar rehberlik yapan gönüllüler eşliğinde ziyaret edilecek. Ziyaretler, acikkapi.arkitera.com internet sitesinden kayıt yaptıran kişilerce oluşturulacak sınırlı sayıda gruplar ile dokuz gün boyunca belli saatlerde gerçekleştirilecek."

Açık Kapı Festivali kapsamında gezilebilecek binalar:

Heybeliada Ruhban Okulu
Büyükada Splendid Otel
Mısır Apartmanı
Ortaköy Camii
Dolmabahçe Camii
Tophane Camii
Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı
Taksim Aya Triada Kilisesi
Bulgar Kilisesi
Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi
Levent Loft Binası
II. Selim Türbesi
Borusan Müzik Evi
Atlas Pasajı İstanbul 2010 AKB Ajansı
Lütfi Kırdar Kongre Sarayı
Florya Atatürk Köşkü
Santral İstanbul
Süreyya Opera ve Konser Salonu
Sepetçiler Kasrı
Hasanpaşa Gazhanesi

0 yorum: