

“Markanın Kimliği: Ambalaj”
Kale Tasarım Merkezi tarafından gerçekleştirilen, tasarımın farklı disiplinlerinden profesyoneller ile üniversite öğrencilerinin bir araya geldiği KTM209 Buluşmaları’nın dördüncüsü Orhan Irmak Tasarım’la hayata geçiyor. 4 Aralık Cuma günü Kale Tasarım Merkezi’nde gerçekleşecek atölye çalışmasında, yakın zamanda Linens Arzu Kaprol Home Line için tasarladığı ambalaj tasarımıyla Pentawards ödülü kazanan Orhan Irmak Tasarım ile, marka ve ambalaj tasarım ilişkisi üzerine şaşırtıcı bir inceleme yaşanacak. Marka ve ürünlerin kabuk değiştirerek şekilleneceği atölye çalışmasına arzu ettiğiniz ambalajı da yanınızda getirmeyi unutmayın!
Ücretsiz olarak katılınabilecek atölye çalışmasının sonuçları Radikal Tasarım Gazetesi ile duyurulacak. Çalışmanın sonucunda katılımcılara “katılım belgesi” verilecek.
Detaylı bilgi için, 0212 311 75 68 – iletisim@kaletasarimmerkezi.com.
"RTÜK'e yayın yasağı yetkisi veriliyor
RTÜK’e, radyo TV’ler için ‘’Yayın yasağı’’ yetkisi veriliyor. Mevcut yasada bu yetki sadece Başbakan ya da görevlendirdiği Bakanda bulunuyor. RTÜK tarafından hazırlanan ve hükümetin görüşüne sunulan yeni kanun tasarı taslağı ile RTÜK’e de, radyo ve TV’lerde ‘’Geçici olarak yayın yasağı’’ yetkisi veriliyor. Halen yürürlükte bulunan kanunda, bu yetki sadece Başbakan ya da görevlendirdiği Bakanda bulunuyor.
Yeni tasarı taslağında, mevcut durumda olduğu gibi, "Millî güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hâllerde yahut kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği Bakan, geçici yayın yasağı getirebilir" hükmü yer alıyor.
Ancak maddeye eklenen bir fıkra ile, RTÜK’e de yayın durdurma yetkisi veriliyor. Bu yeni hüküm ile "Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan hâller ile, toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda, Üst Kurulca yayının geçici olarak durdurulmasına karar verilebilir" ifadesi ekleniyor. Böylelikle RTÜK de yayın durdurabilecek."
"NON, 25 Kasım – 30 Aralık tarihleri arasında Gökçen Cabadan‘ın ‘Kara Kutu’ adlı solo sergisine ev sahipliği yapıyor.
Kara kutu bize bir uçak kazasından kaza ile ilgili ipuçları verir. Kazadan tek geriye kalan şey belki de bu bilgidir. Bu analiz Freudyen bir süreçtir. Sözü geçen olayı, anı ve mekanı tanımlamak için geçmişteki ipuçlarını malzeme olarak kullanır.
Gökçen Cabadan resim yerleştirmelerinde belirli bir durumu en basit şekilde açıklamak için oluşturulmuş sağlık kitaplarını, örnek aile görsellerini ve hayvan temsillerini tekrar kurgular. Sanatçıya göre bu imajlar bedeni ve nesneleri mükemmelleştirerek bir prototip oluşturur.
Cabadan, bu temsilleri ve yansımaları metamorfozlaştırarak resim nesnelerine dönüştürür. Hızlandırılmış bir görselin boya katmanlarıyla çözümlenmesi ile hızının yavaşlatılması ve imajın bizi zorlamaya çalıştığı anlamının gücünü yitirmesi de söz konusudur.
İdealleştirilmiş görsellerin kendilerinin dışındakini ötekileştirmesi, bu uzay boşluğunda bizi durdukyere sınırlaması ve nereye ait olduğumuzu göstermesi sanatçıya göre kendimizi tanımamız için bir şanstır.
Çünkü boşlukta hiçbir anlamımız yokken bu sınırlar ile kendimizi bir mekanda hissederiz. Fakat, bu sınırların da boşlukta yüzdüğünü unutmassak özgürlüklerimiz elden kaçmayacaktır. Modern insanın, insanlık tarihinin “en iyi insanı” olma iddiasının çekirdek etkilerini, Cabadan’ın kişisel hikayesi ile çalışmalarında bir kazadan arta kalan ipuçları olarak görebiliriz."